Skip to content
Mijn NVNWord lid

Jaren geleden had ik al ’s meegedaan met een kookworkshop bij Smulweb Kookcollege in Amersfoort – al heette het toen misschien nog anders – die door de NVN was georganiseerd. Ik hou van koken, dus heb ik destijds graag toegehapt. Op zaterdag 3 oktober mocht ik nog eens met enkele collega-slaapkoppen komen koken. Lekker in de herhaling.

Op station Amersfoort heb ik een OV-fiets gehuurd. Mooie vinding van de NS. Google hielp me om de weg te vinden en de afstand naar Smulweb bleek erg mee te vallen. Ik was er keurig op tijd. We kregen meteen koffie, thee of een ander drankje aangeboden. De mensen kwamen van heinde en verre toegesneld, in elk geval uit Zoetermeer, Arnhem en Amsterdam. We waren met niet zo heel veel, een stuk of twintig denk ik, maar dat had natuurlijk met corona te maken.

We bevonden ons in een fijne, lichte, ruime keuken annex restaurant. In groepjes van drie of vier gingen op verschillende plekken aan de slag. De twee professionele koks die ons begeleidden hadden overal printjes van de recepten die we gingen maken klaargelegd: Aziatische bloemkoolrijst-bowl met rode kool en spinazie, koolrolletjes met geitenkaas, zelfgemaakte granola, enchilada’s van courgette, frisse salade met gegrilde kip en groene appel, regenboog-summerrolls met pindasaus, Thaise courgettenoedels met een omeletrol, en gevulde aubergines (of paprika’s) met gehakt.

In ons groepje van drie gingen we meteen van start. Mijn buurvrouw maakte een werkelijk schitterende Aziatische bowl met bloemkoolrijst, rode kool en spinazie. En mijn buurman zorgde voor de regenboogsummerrolls met pindasaus. Hij vulde de rijstvellen niet alleen met de ‘offi ciële’ ingrediënten, maar ook nog een paar met de vulling die van mijn gerecht was overgebleven. Ik wierp me op de enchilada’s van courgette. Eerst dunne, lange stroken snijden met de mandoline. Nee, dat is geen snaarinstrument maar een soort platte schaaf die je over een bord heen kunt zetten om courgette (of wortel of knolselderij of komkommer etc.) in dunne stroken of schijven te snijden. Mijn stroken courgette heb ik op aanraden van een van de koks eerst even gegrild, want anders zijn ze zo moeilijk te rollen. Nou, zelfs gegrild vond ik nog het heel lastig om van drie lange plakken, in de lengte dakpansgewijs over elkaar heen gelegd en met een schepje lekkere ingrediënten erop, een aardig rolletje te maken. Maar ja, op een mooie schaal met lekkere tomatenpassata eroverheen en zure room erbij zag het er toch leuk uit. En het smaakte echt goed.

Alle gerechten werden bij elkaar gezet en gepresenteerd. En gefotografeerd. Daarna liepen we allemaal langs om op de scheppen wat we wilden. En in kleine groepjes bij elkaar samen op te eten. Voldaan maar niet eens zo moe kon ik weer op de fiets stappen, terug naar het station.

Back To Top