Nooit een nacht goed slapen.

Internationale Dag van de Slaap ofwel World Sleep Day gaat over het belang van slaap op je gezondheid.

Maar wat als je al jaren geen normale nacht meer hebt geslapen? Wat voor invloed heeft dat op je leven? Rizpa (46) heeft sinds haar puberteit last van narcolepsie.

Rizpa Brugmans-Storm was twaalf jaar toen de problemen begonnen. Ze was overdag zeer slaperig, viel onverwachts neer door spierverslappingen (kataplexie) en voelde zich niet goed. Geen arts had het antwoord. Haar moeder Joke Storm, toevallig werkzaam in het Sophia Kinderziekenhuis, sprak daar een neuroloog aan over de problemen van Rizpa. Toen ze zestien jaar was werd de diagnose narcolepsie gesteld. Sindsdien heeft ze geen normaal slaapritme meer. Nu, op 46-jarige leeftijd, probeert ze een zo normaal mogelijk leven te hebben met behulp van pepmiddelen.

Joke was voorzitter van de Nederlandse Vereniging Narcolepsie. “Naar schatting zijn er in Nederland tussen de 6.000 en 10.000 mensen met de slaap-waakstoornis narcolepsie. Maar bij een klein deel wordt daadwerkelijk deze diagnose gesteld. Ik kreeg veel berichten van mensen waarbij de arts de vinger niet op de zere plek kunnen leggen, of bij wie het jaren duurt. En ondertussen staat je leven stil. Want slaap is van levensbelang.”