Skip to content
Mijn NVNWord lid

Wat is Narcolepsie

Narcolepsie is een slaap-/waakstoornis. Kenmerkend voor narcolepsie is slaperigheid en bijna onbedwingbare slaapaanvallen overdag. Daarnaast is de nachtslaap vaak verstoord.

Wat is Idiopathische Hypersomnie

Patiënten met idiopathische hypersomnie (IH) zijn sinds 2021 officieel onderdeel van onze vereniging. Waarom is hiervoor gekozen en wat zijn de symptomen van IH?

Symptomen

Narcolepsie is een vrij zeldzame aandoening. Toch kan een arts worden verwacht dat hij/zij op grond van de unieke combinatie van klachten, het bestaan van narcolepsie kan vermoeden.

Diagnose

Als je elke dag slaapaanvallen hebt die je niet kunt tegenhouden, mogelijk samen met een van de andere verschijnselen die onder “Symptomen” zijn genoemd, kun je het beste contact opnemen met je huisarts

Behandeling

Lange tijd was er onzekerheid over de oorzaak van narcolepsie. In 2000 is ontdekt dat mensen narcolepsie krijgen wanneer ze een bepaalde boodschapperstof, een hormoon, in de hersenen missen.

Medicijnen

Mensen met narcolepsie hebben vaak last van verschillende symptomen die elk een aparte behandeling nodig hebben.

Geschiedenis

Narcolepsie blijkt te ontstaan door een verstoring van het immuunsysteem, een zogenaamde auto-immuun ziekte, blijkt uit onderzoek.

FAQ

Hoe vaak komt narcolepsie voor? Antwoord: Narcolepsie is een chronische neurologische aandoening, die wereldwijd gemiddeld bij 40-60 van de 10.000 mensen voorkomt.

Back To Top