Skip to content
Mijn NVNWord lid

Internationaal onderzoek naar effect van TAK-994 op narcolepsieklachten stilgelegd.

Auteur: Gert Jan Lammers

 

We berichtten recent over een mogelijke aanstaande doorbraak in de behandeling van narcolepsie met een middel, TAK-994 genoemd, dat de werking van hypocretine nabootst. Een groot internationaal onderzoek dat daar uitsluitsel over moest geven en waar ook SEIN en Kempenhaeghe aan mee deden werd recent om veiligheidsredenen stilgelegd. Er waren onverwacht optredende bijwerkingen bij een aantal patiënten. Dit is vooral heel vervelend met name voor de mensen die de bijwerking trof, maar ook heel teleurstellend omdat er door een aantal deelnemers heel goede therapeutisch effecten werden gemeld. Overigens weten we op dit moment niet of deze personen het echte middel hebben gekregen of het nepmiddel (placebo), echter de opmerkelijke grote verbetering suggereerde effectiviteit van TAK-994.

Wat er nu precies zal gaan gebeuren is op dit moment niet duidelijk. Het lijkt niet waarschijnlijk dat er een nieuw onderzoek met dit middel zal plaatsvinden. Dit betekent niet dat de hoop op betere behandelingsmogelijkheden voor de komende jaren vervlogen is. Er zijn meer middelen met vergelijkbare werking in ontwikkeling en onderzoek. Er is een reële kans dat binnen enkele jaren ten minste een van deze middelen in navolging van TAK-994 bij narcolepsie patiënten onderzocht kan gaan worden.

We zullen u op de hoogte houden, ook van de uiteindelijke conclusies over de effectiviteit van TAK-994 en de aard van de bijwerking.

Back To Top