Skip to content
Mijn NVNWord lid

Lange tijd was er onzekerheid over de oorzaak van narcolepsie. In 2000 is ontdekt dat mensen narcolepsie krijgen wanneer ze een bepaalde boodschapperstof, een hormoon, in de hersenen missen. De naam van deze stof is hypocretine, ook orexine genoemd. Het is op dit moment (nog) niet mogelijk om hypocretine weer toe te dienen bij mensen met narcolepsie. De behandeling richt zich dus alleen op het onderdrukken van de symptomen, de aandoening is niet te genezen.

Wel bestaan er medicijnen voor elk van de eerder genoemde klachten, zoals voor het ongewild in slaap vallen, de kataplexie (spierverslapping) en de beangstigende droombelevingen. Toch is het belangrijk te weten dat door de medicinale behandeling de klachten soms maar ten dele verdwijnen of dat het effect van tijdelijke duur is.

Het is daarom belangrijk dat je de beperkingen die de aandoening met zich meebrengt goed kent, en je je dagelijkse leefpatroon daarop afstemt. Dit betekent dat veel zelfdiscipline en doorzettingsvermogen minstens even belangrijk zijn als de begeleiding door een deskundig arts. Zo kunnen een optimale leef-en eetstijl de symptomen hanteerbaar houden. Klik voor meer tips op de knop

Back To Top