Skip to content
Mijn NVNWord lid

Het effect van een ketogeen dieet op narcolepsie klachten

In 2022 gaat er bij het slaap-waakcentrum van SEIN in Heemstede een nieuw onderzoek starten om te kijken wat de effecten zijn van een ketogeen dieet op verschillende klachten die horen bij narcolepsie.

Achtergrond

Een ketogeen dieet is een dieet rijk aan vetten en eiwitten, met zeer weinig koolhydraten. Het is nog niet bewezen dat een ketogeen dieet een positief effect heeft op klachten bij narcolepsie. In ons onderzoek willen we daarom de effecten op de slaap, aandacht, concentratie en kataplexie in kaart gaan brengen. Het toepassen van het dieet is in dit geval niet gericht op gewichtsverlies.

Wat meedoen inhoudt

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 6 maanden en er zijn verschillende startmomenten in 2022. Als u aan het onderzoek deelneemt dan wordt u begeleid en geadviseerd door een diëtist. Tijdens het onderzoek zijn er een aantal meetdagen en contactmomenten op onze locatie. Er staat een vergoeding tegenover uw deelname.

We zijn op zoek naar volwassenen (18 jaar of ouder):

  • Met de diagnose narcolepsie en een aangetoond tekort aan hypocretine in het hersenvocht.
  • Die geen medicatie gebruiken om de slaap te verbeteren en nog geen speciaal dieet volgen.

Heeft u interesse om deel te nemen? Stuur dan vrijblijvend een mail naar Veronique Vael (VVael@sein.nl), een van de onderzoekers betrokken bij dit onderzoek. We zullen hierna z.s.m. contact met u opnemen om meer toelichting te geven en uw vragen te beantwoorden.

Back To Top